Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Darjeeling Nagri Farm FTGFOP1 (50g)
Čierny čaj čistý
Darjeeling Nagri Farm FTGFOP 1
Vykročte na cestu časom do čajového dejepisu, kde splynuli genialita a tradícia na plantáži Darjeeling Nagri Farm. Čierny čaj Darjeeling Nagri Farm FTGFOP1 je špičkou kvality spojenej s viac ako 150 rokmi odborného čajového pestovania.
Plantáž Nagri Farm, ktorej korene siahajú do minulého storočia, sa rozkladá na impozantných 256 hektároch v údolí Rungbong. Svetlom zaliata plantáž, s miernymi svahmi dosahujúcimi nadmorskú výšku od 760 do 1950 metrov, je ideálnym útočiskom pre čajové kríky. Práve umiestnenie tejto záhrady dáva čajom, ktoré z nej pochádzajú jedinečnú chuť.
FTGFOP je označenie pre jeden z najvyšších kvalitatívnych stupňov spracovania čaju, ktoré sa používa najmä v indických čajových plantážach. Toto označenie je skratkou pre "Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe". To znamená, že čaj obsahuje vysoký podiel jemných, zlatých púčikov a kvalitných lístkov s jemnými bielymi chĺpkami. Tento proces spracovania zabezpečuje vynikajúcu chuť a arómu, ktorá sa prejavuje v každej šálke tohto čaju.
S bohatou históriou a odborným know-how prenášaným z generácie na generáciu prináša Darjeeling Nagri Farm FTGFOP1 charakteristickú aromatickú a plnú chuť. Nechajte sa okúzliť touto výnimočnou chuťou, ktorá je výsledkom nielen zručnosti čajových majstrov, ale aj úcty k tradícii.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.