Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Nilgiri Korakundah FOP Organic (50g)
Čierny čaj čistý
Nilgiri Korakundah FOP Organic
Čierny čaj Nilgiri Korakundah FOP Organic pochádza z rovnomenného regiónu Nilgiri, nachádzajúceho sa v južnej časti Indie. Tento čaj je organicky pestovaný a získava sa z kríkov camellia sinensis, ktoré rastú v nadmorskej výške približne 1800 metrov nad morom.
Korakundah je oblasť v južnej Indie, nachádzajúca sa v pohorí Nilgiri, ktoré sú známe svojimi kvalitnými čajovými plantážami. Plantáže v oblasti Korakundah sa vyznačujú vysokou nadmorskou výškou, ktorá je ideálna pre pestovanie kvalitného čaju. Korakundah je tiež známe svojím organickým pestovaním a udržateľným prístupom k poľnohospodárstvu. Mnoho plantáží v oblasti sa snaží minimalizovať svoj ekologický odtlačok a využívať prírodné metódy pestovania a spracovania čaju. Zber čaju v oblasti Korakundah prebieha celoročne, ale najlepšie čaje sa získavajú v období jarného a letného monzunu. Po zbere sú čajové lístky spracované tradičnými metódami, ktoré zabezpečujú, že čaj si zachová svoju jedinečnú chuť a arómu. Výsledkom je kvalitný čaj s jemnou chuťou a lahodnou arómou, ktorý si získal mnoho priaznivcov po celom svete.
FOP označuje "Flowery Orange Pekoe" a predstavuje jednu z kvalitných tried spracovania čaju. Tento druh spracovania sa obvykle používa na výrobu čiernych čajov. FOP čaj sa skladá z mladých lístkov a koncových pupienkov, ktoré sú následne zaschnuté a zrolované do charakteristickej úzkej dlhej formy. Oproti iným druhom čaju, FOP je výraznejší, aromatickejší a menej horký. Tento druh spracovania sa zvyčajne používa pre čaje vyššej kvality a môže sa pestovať v rôznych oblastiach sveta, vrátane Indie, Sri Lanky a Číny. Pri zbere čaju FOP sa lístky zbierajú ručne, aby sa zaručila kvalita a rovnaká veľkosť a tvar lístkov.
Nilgiri Korakundah FOP Organic je zaujímavým zástupcom čajov z tejto oblasti. Po spracovaní vzniká jemná chuť, ktorá sa krásne dopĺňa s medovými tónmi a ľahkými kvetinovými náznakmi. Je to ideálny čaj pre tých, ktorí hľadajú osviežujúci nápoj s jemným a príjemným chuťovým profilom.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.