Úvod » Káva plantážna zrnková » ZRNKOVÁ KÁVA ČISTÁ Peru – (100g)
Zrnková káva plantážna čistá
Káva Peru
Veľká časť produkcie peruánskej kávy sa dodáva na trh ako "biokáva". Z našej sorty je možné pripraviť kávu, nie príliš hustú, no so silnou vyváženou chuťou a vkusnou kyslosťou.
100% Arabica - táto káva je vyrobená výhradne z kávovníka arabského (Coffea arabica)
Hlavné účinky kávy
Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete. A rovnako ako čaj má množstvo pozitívnych účinkov. Káva predovšetkým chráni pred zubným kazom, zlepšuje krátkodobú pamäť, chráni srdce, čistí pečeň, zlepšuje imunitu a náladu.
Kofeín povzbudzuje krvný obeh, zvyšuje prekrvenie mozgu, aktivizuje centrálny nervový systém a posilňuje reakčné schopnosti. Množstvo kofeínu, ktoré obsahujú dve šálky kávy, priaznivo pôsobí na fungovanie pečene, ako prevencia pred cukrovkou a artritídou.
Príprava kávy
Najlepšiu kvalitu dosiahneme ak použijeme kvalitnú kávu a pomelieme ju tesne pred jej použitím. V prípade, že nemáme kávovar, zostava nám jediná možnosť a to je zalievaná káva.
Jej príprava je skutočne jednoduchá: kávu pomelieme, odmerku najemno zomletej kávy dáme do šálky a zalejeme vriacou vodou. Môžeme si do nej pridať cukor. Kávu zamiešame iba raz, aby sa zbytočne nemútila a nestrácala svoju chuť a arómu.
Majitelia kvalitných kávovarov majú o starosť menej. Kávovar si sám zvoli množstvo kávy a pred prípravou ju pomelie. Nám stačí zvoliť hrúbku mletia a automatika sa postará o zbytok. Po určitej dobe experimentovania s nastaveniami zistíme, kedy a ktorá káva pre nás najchutnejšia a potom bude príprava tej najlepšej kávy trvať minútku.
Krajina pôvodu - Peru
Hlavné mesto: Lima, Rozloha: 1 285 220 km2, Počet obyvateľov: 27 968 000 (2005)
Najväčšia časť produkcie kávy v Peru pochádza zo severnej časti krajiny z kávových oblastí Lambayegue, Cajamarca a Piura. Najlepšia káva sa vyváža prevažne do Európy, Japonska a Spojených štátov. Peru patri s 3,3 mil. vriec kávy ročne desiata priečka medzi najväčšími výrobcami kávy na svete.