Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ ČÍNA – China Matcha Organic – vrecko (50g)
Zelený čaj čistý
China Matcha Organic - vrecko
Vysoko kvalitný práškový zelený čaj vyrobený z kvalitných čajových lístkov. Listky sú ručne vyberané a jemne rozomleté na veľmi jemný prášok pomocou žulového mlynčeka. Matcha je vysoko zdraviu prospešná a ideálna aj pre kreatívne varenie a zušľachťovanie potravín a nápojov.
Hlavné účinky zeleného čaju
Nápoj bohov, čaj mladosti a večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si vyslúžil zelený čaj kvôli jeho širokému spektru látok. Z tých najdôležitejších, obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol a cukrovka.
Príprava zeleného čaju Matcha
Predovšetkým je to Usucha (v preklade riedky čaj). Malé množstvo čaju (3g) dáme do misky, pridáme 150ml vody asi 60-70°C a pomocou bambusovej metličky poriadne rozmiešame a šľaháme, až sa čaj Matcha úplne rozpustí. V prípade, že nemáte k dispozícii metličku na šľahanie, zalejte čaj polievkovou lyžicou vody a vytvorte jemnú pastu. Takto pripravenú pastu dolejte zostatkom vody.
Druhým typom je Koicha (v preklade hustý čaj). V tomto prípade sa použije väčšie množstvo čaju. Čaj sa nešľahá, ale rozotrie sa v šálke tak, že výsledkom je niečo, čo pripomína skôr hrachovú kašu. Ako bude čaj hustý, záleží na Vás, teda na množstve čaju, ktoré použijete. Môže byť až taký hustý, že skutočne netečie, ale môžete šálku k ústam nakloniť a čakať, až sa Vám do úst pomaly prevalí.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.